Omurga kemikleri arasında yer alan disklerin fıtıklaşması pek çok kişisel faktöre bağlanabilmektedir. Bunlar, yaş, ırk, obezite, sigara kullanımı ve mesleki stres faktörleridir. Tüm bu sebeplerin kombinasyonlarına bağlı olarak ortaya çıkan sürekli boyun, omuz, kol, sırt, bacak ağrısının tedavisi için bir çok müdahale yapılabilmektedir. Genellikle konservatif tedavi ile ağrı şikayeti gerilemiyorsa tek seçenek olarak cerrahi tedavi düşünülmekteydi. Ancak cerrahi riskleri ve başarısızlık oranları gözardı edilemeyecek oranlardadır. Uzun süreli ilaç kullanımının da kendi riskleri ve tedavi maliyetini getirdiği gibi, ağrıdan tamamen kurtulmayı da garanti etmez. Son yıllarda hastalara bir seçenek olarak sunulan perkütan disk dekompresyon tekniği olarak tanımlanan yöntemlerden bir tanesi de nukleoplasti işlemidir. Yapılan pek çok bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre bu yöntemin başarı oranı %80’in üzerindedir.
Nükleoplasti nedir?
Radyofrekans enerji kullanarak kontrollü bir şekilde nukleus pulposus dokusunu ortadan kaldıran minimal invazif bir girişimdir. Bu ezilmiş sinir kökleri üzerindeki basıncın ve disk içi basıncın azalmasına yol açar. Bu yöntemde bir PERC-D iğne çubuğu ile disk içine girilerek radyofrekans enerjisinin geçirgen bir ortama uygulanması ile çubuğun tepesindeki elektrodun etrafında 40-70 0C ısı oluşturulur. Oluşturulan bu ısı, bölgedeki disk içeriğinde bulunan pek çok element molekülü ile birlikte oksijen, nitrojen, hidrojen ve karbondioksit gibi düşük moleküler ağırlıklı gazların içindeki moleküler bağları ayrıştırmak için yeterli enerji içerir. Oluşan bu gazlar introduser iğne aracılığıyla ortamdan uzaklaşır. Disk içeriğinin buharlaşmasıyla ortaya çıkan basınç azalması, diskin protrüze olan kısmının disk içine doğru çekilmesini sağlar. Bu yöntemle yaklaşık olarak 1 cc disk içeriği boşaltılır, bu da yaklaşık nukleus pulposusun %10’una eşittir.
Kimlere nükleoplasti yapılır?
- Spinal kanalın sagital çapının %33’ünden daha az yer kapladığı MRI ile ölçülmüş disk hernisi içeren ve bacağı ağrıyan hasta
- 6 haftadan daha uzun süre konservatif tedaviye cevap vermeme
- Aksiyel ve/veya bacak ağrısı ortaya çıkaran pozitif diskogram
Nükleoplasti öncesi neler yapılmalıdır?
- Girişim gününde başlayan veya daha öncesinden başlamış olan grip , sinüzit veya benzeri bir enfeksiyonunuz varsa yahut sebebi saptanmamış da olsa yüksek ateşiniz varsa girişimden önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
- Aspirin® , Coraspin® gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve gingko biloba içeren Tebokan® , Bilokan® türü ilaçlar 10 gün önceden kesilmeli.
- Özel durumlarda kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaçlar ( Coumadin® , Plavix® ) da size bu ilaçları kullanmanızı öneren hekimle görüşüp hekim onayını almanızın ardından en az 1 hafta önceden kesilmeli.
- Girişimin 5 saat öncesinden itibaren tamamen aç ve susuz kalmanız ; herhangi bir katı-sıvı gıda , su ve çay almamış olmanız gerekmektedir. Eğer devamlı olarak kullanmanız gereken kalp , şeker veya tansiyon ilacı varsa doktorunuzla görüşerek ilaçları nasıl almanız gerektiğini sorunuz.
- Girişim günü mevcut en son tarihli görüntüleme yöntemi ve filmleri ( MR – EMG – Tomografi ) beraberinizde getiriniz.
- Mutlaka size eşlik edebilecek bir refakatçi ile geliniz, yalnız gelmeyiniz.
Nükleoplasti nasıl yapılır?
Girişim tamamen steril ve aseptik olarak ameliyathanede ve ameliyat koşullarında , C-kollu skopi ile sürekli görüntüleme altında yapılır. Girişim sırasında genel anesteziye yani hastanın narkoz ile uyutulmasına gerek yoktur. Uygulama yaklaşık olarak 60 dk. sürer.
Nükleoplasti sonrası ne olur?
Nukleoplasti sonrası hastalar aşağıda belirtilen kuralları uygulamak üzere eve gönderilir.
- 1-3 gün istirahat, sınırlı oturma ve bir kerede 10-20 dakikadan fazla olmamak koşulu ile yürüme egzersizleri
- En az 48 saat boyunca araba kullanılmayacak
- İlk 2 hafta boyunca 2.5-5 kg’dan fazla ağırlık kaldırılmayacak
- Alt sırt bölgesi kıvrılmayacak ve eğilmeyecek
- İşlemi takip eden 12 hafta boyunca masaj veya traksiyon bölgeye uygulanmayacak
- Nukleoplasti sonrası 2-3. haftada başlayan nazik fleksiyon ve ekstansiyon ev egzersizleri
- Nukleoplasti sonrası 3-5. haftada daha önceki fizik tedavilerden birine başlanabilir
- Taburcu edildikten sonra bireysel ev egzersiz programları günlük temeller üzerine uygulanır.
Nükleoplastide sonuçlar nasıldır?
Tekniğin başarı oranları %50-80 arasında olarak bildirilmiştir.
Nükleoplasti kimlere yapılmaz?
- Disk alanının %50’den daha fazla daralması
- Ekstrüde ve sekestre diskler
- Spinal kanal çapının sagittal olarak %33’ünden daha fazla yer kaplayan disk hernileri
- Relatif kontrendikasyon olarak obesite
- Spinal stenoz veya spondilolistezis
- Spinal kırık veya tümör
- Koagulopati