Kaudal alan sakral 5 ve bazen sakral 4. omurun laminalarının birleşmemesi sonucu oluşan bir açıklıktır. Bu bölgeye yapılan enjeksiyonlar ve kateterizasyon özellikle çocuk, erişkin ve gebe hastalarda bölgesel anestezi ve analjezi amaçlı kullanılmaktadır. Anatomik olarak hastaların %7.7’sinde sakral hiatus olmayabilir. Ancak kaudal blokta başarı oranı %94’tür.
Kaudal blok nasıl yapılır?
Hasta yüzüstü pozisyonda yatırılır. Bel bölgesinin düzleştirilmesi amacıyla karın altına yastık destek konulur. İşlemin yapılacağı bölgenin temizliği sağlanır ve steril olarak silinip hazırlanır. Skopi (X ışınları kullanarak görüntüleme sağlayan cihaz) kontrolü ile girişimin yapılacağı bölge görüntülenir. Sakral hiatus adı verilen açıklıktan özel bir iğne ile epidural aralığa ulaşılıp radyoopak madde ile iğnenin epidural alanda olduğunun kontrolü yapıldıktan sonra lokal anestezik ilaçla beraber depo steroid yapılması işlemidir.
Kimlere Kaudal blok yapılabilir?
- Ameliyatlardan sonra bu bölgelerdeki geçmeyen ağrılarda uygulanır.
- Kuyruk sokumu bölgesi ağrıları için uygulanır.
Kaudal bloktan önce ne yapılmalı?
- Girişim gününde başlayan veya daha öncesinden başlamış olan grip, sinüzit veya benzeri bir enfeksiyonunuz varsa ya da sebebi saptanmamış da olsa yüksek ateşiniz varsa girişimden önce mutlaka doktorunuza bildiriniz.
- Aspirin®, Coraspin® gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve gingko biloba içeren Tebokan®, Bilokan® türü ilaçlar 4 gün önceden kesilmelidir.
- Özel durumlarda kullanılan pıhtılaşma önleyici ilaçlar (Coumadin® , Plavix®) da size bu ilaçları kullanmanızı öneren hekimle görüşüp hekim onayını almanızın ardından en az 1 hafta önceden kesilmelidir.
- Girişimin 4 saat öncesinden itibaren tamamen aç ve susuz kalmanız; herhangi bir katı-sıvı gıda, su ve çay almamış olmanız gerekmektedir. Eğer devamlı olarak kullanmanız gereken kalp, şeker veya tansiyon ilacı varsa doktorunuzla görüşerek ilaçları nasıl almanız gerektiğini sorunuz.
- Girişim günü mevcut en son tarihli görüntüleme yöntemi ve filmleri (MR-EMG-Tomografi) beraberinizde getiriniz.
- Mutlaka size eşlik edebilecek bir refakatçi ile geliniz, yalnız gelmeyiniz.
Kaudal blok sonrası ne olur?
Hasta 1- 3 saat derlenme odasında istirahat ettirilir.
Kimlere Kaudal blok yapılmaz?
- Lokal enfeksiyonu olanlara
- Kanama bozukluğu olan ve kan sulandırıcı ilaç kullananlara
- Anatomik bozukluğu olanlara
Riskler nelerdir?
- Lokal anestezik ajanın aşırı yayılması
- Sinir hasarı
- Ağrının devam etmesi
- Geçici olarak idrar yapamama
- Enfeksiyon
- Nörolojik yan etkiler